czwartek, 5 stycznia 2012

Ceska kuchnia :)

Nieogarek pojechał studenckim ekspresem do Pragi, ponieważ zeszłorocznym postanowieniem było zjedzenie prawdziwych knedlików - udało się! W Toruniu, oczywiście, jedyna czeska restauracja została zamieniona na grill-bar z kebabem. Mniejsza o miasto, wycieczka jak wycieczka, ale jedzenie... Można umrzeć i się urodzić ponownie. Zamiast wszechobecnej pizzy i kebabów na starówce królowały regionalne fastfoody: śmieszne czeskie kiełbaski, szynka ze starej świni (tłumaczenie dosłowne), knedliki, langosze i trdlo, kluseczki, kasztany. Po powrocie jakoś nie chciało mi się wracać do kuchni "na winie" (tłum. co się nawinie, to do makaronu) i takim sposobem pojawiły się i u nas przedziwne dania.

Były więc langosze (czosnkowy import z węgierskiej kuchni), trdlo i knedliki :)
Przepisy można znaleźć w internecie, pestka, jeśli już się zapamięta, co się jadło. Odszukanie tych nazw zajęło mi jeden dzień.

A jadło się TRDLO, czyli drożdżowe zawijańce z grilla posypane cukrem. Nazwa czeska oznacza podobno zwykły wałek do ciasta i na czymś do wałka podobnym się to piecze.
Moja propozycja - kupić jeden wałek "na straty" do pieczenia trdlo.





I knedliki (gulaszu już mi się nie chciało, więc jest bigos).


A Praga jak Praga... piękna:

3 komentarze:

  1. Jestem aktywnym uczestnikiem wydarzeń związanych ze specjałami kuchni czeskiej i jak najbardziej jestem za:) Polecam bo to rewelacja, zwłaszcza jak ktoś drugi zrobi obiadek : REWELACJA!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. no jak człowiek jedzie już gdzieś to by chciał wszamać coś miejscowego a czasem się nie da nic regionalnego znaleźć ... to tak jak na krzyżówkach pod ciechocinkiem stoi budowla jak z władcy pierścieni o nazwie chata góralska... a tu są kujawy.. jak bym chciał zeżreć kwaśnicę to bym pojechał do zakopanego :-))) magda gessler miała by ubaw.

    OdpowiedzUsuń